مرکز آموزش مجازی

پرینتر سه بعدی در علم پزشکی

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 چاپگرهای سه بعدی (3D Printers) وسیله‌هایی هستند که با استفاده از آنها می‌توانید از فایل‌های سه بعدی که در کامپیوتر خود دارید، نمونه سه بعدی واقعی بسازید 

تاریخچه

 امکان‌سنجی و ایده پردازی پرینت‌های سه بعدی برای بار اول در سال ۱۹۵۰ به ذهن دانشمندان راه یافت. طرح اولیهٔ پرینترهای سه بعدی در دهه هشتاد با نام "Rapid Prototyping" ارائه و اولین نمونه از آن توسط چارز هال ساخته و به نام این دانشمند ثبت شد. اما پرینترهای سه بعدی حال حاضر برای اولین بار با روش SLA درسال ۱۹۸۶ ساخته و دوسال بعد وارد بازار شدند.

 

                                                                   

پرینتر سه بعدی
پرینتر سه بعدی

معرفی فناوری چاپ سه بعدی در آموزش پزشکی

 

 گفتگو دکتر رضا اسدی مسئول مرکز تخصصی آموزش مجازی و محدثه علیزاده کارشناس مرکز تخصصی آموزش مجازی در مورد نحوه عملکرد و کاربردهای پرینتر سه بعدی در آموزش پزشکی

 

 

"محصولات مرکز تخصصی آموزش مجازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد"

 

پرینت سه بعدی جمجمه    پرینت سه بعدی دندان    پرینتر سه بعدی    پرینتر سه بعدی
             

 

 

تجهیزات پزشکی 

برای تولید تجهیزات پزشکی و طراحی‌های دقیق در این زمینه، و همچنین تولید اندام‌های مصنوعی، نیاز به تولید طراحی قالب‌هایی با ابعاد و متریال بادوام می‌باشد که پرینترهای سه بعدی پاسخگوی این نیاز در علم پزشکی می‌باشند.

 در گذشته که استفاده از پرینتر های سه بعدی رایج نبود، کسانی که نیاز به اندام مصنوعی داشتند باید با مراجعه به متخصصان این امر و قالب گیری از عضوی که نیاز به ساخت پروتز آن است باید منتظر میماندند تا قالب به لابراتوار ارسال گردد و پروتز ساخته شود که زمان زیادی را نیاز داشت.اما با رواج پرینتر سه بعدی قالب ساخته شده توسط اسکنر سه بعدی اسکن میگردد و مدل نرم افزاری با استفاده از نرم افزار های مخصوص آماده میشود سپس با پرینتر سه بعدی اقدام به تولید پروتز برای بیماران میگردد.پروسه زمانی ساخت پروتز با استفاده از پرینتر سه بعدی کمتر است و همچنین عضو ساخته شده دارای استحکام مناسب برای استفاده بیمار میباشد.

واحد اموزش مجازی علوم پزشکی مشهد با توجه به نیازها در حوزه اموزش و درمان پرینتر سه بعدی تهیه کرده است و فعالیت خود را در این زمینه شروع کرده است.

 کاربرد

امروزه مدلسازی سه بعدی در رشته‌های گوناگونی همچون قطعه سازی، معماری، طراحی صنعتی، روباتیک، صنایع هوافضا و… رایج است. این مدلسازیها تا پیش از این به شکل تصاویر دو بعدی روی صفحه‌های نمایشگر یا روی کاغذ ارائه می‌شدند تا افراد با دیدن آنها درکی از آنچه طراحان در ذهنشان دارند بدست آورند.

 پرینترهای سه بعدی توانایی تولید هر نوع قطعه ای با هر شکل و زاویه ای که باشد، تو پر باشد، یا تو خالی، صاف باشد یا منحنی، … هر قطعه ای با هر طراحی را دارد. این نیاز در همه جا قابل لمس است. صنعت، پزشکی، آموزشی، خودرو سازی، نظامی و هر کاری که نیاز به شبیه‌سازی، تولید ماکت و ساخت طرح اولیه دارد، با استفاده از پرینتر سه بعدی، هم می‌تواند، پروسهٔ زمانبر شبیه‌سازی و ساخت ماکت قطعات را تسریع بخشد و تنها با پرینت گرفتن طرح سه بعدی در زمانی بسیار کم، به بررسی قطعه بپردازد.