مرکز آموزش مجازی

آشنایی با یادگیری الکترونیک

راه اندازی مرکز آموزش الکترونیکی و سپس دانشکده مجازی نیازمند فراهم سازی زیرساخت ها و نیروی انسانی کارآمد می باشد. اما پیش نیازها و یا زیرساخت های این امر را می توان به شرح زیر دسته بندی نمود:

مدیریت یا Administrator :

مراکز آموزش الکترونیکی نیز مانند سایر سازمان ها بعنوان اولین گام نیازمند بدنه مدیریتی – اجرایی توانمندی می باشند. این امر علی الخصوص در موارد نوپا و نوین بدلیل روبرویی با مسائل جدید و حل نشده، نگرش های منفی و گاها متضاد نیازمند توانمندی بالا و خلاقانه ای می باشد. در همین راستا، توجه به نکات زیر ضروری است:

اولین گام در این راستا فراهم سازی فضای فیزیکی لازم برای استقرار تیم مدیریتی و اجرایی این مراکز است. این محل بایستی مجهز به رایانه های قوی و به روز و مبلمان راحت برای کار طولانی کاربران با رایانه باشد.

بدنه مدیریتی و اجرایی در ارتباط نزدیک با یکدیگر باشند و دسترسی های رایانه ای تعریف شده ای داشته باشند. کلیه افراد کاملا به کار با رایانه و شبکه مسلط بوده و نگرش صحیحی از آموزش الکترونیکی و ارتباطات مجازی داشته باشند.

این مراکز نیازمند تخصص های زیر می باشند:

- متخصص تولید محتوا؛
- متخصص تولید محتوای انیمیشن و گرافیک؛
- متخصص تولید محتوای متنی و سامانه های آموزش الکترونیکی؛
- تایپیست و ویراستار مطالب؛
- هماهنگ کننده؛
- پشتیبان نرم افزاری سامانه های آموزش مجازی؛
- مدیر آموزش الکترونیک


ارتباطات یا Connections :

قسمت دوم در برقراری یک سیستم مناسب، ایجاد یک ارتباط امن و مطمئن می باشد تا فراگیران بتوانند به آسانی آموزش های لازم را فراگیرند. این امر شامل سخت افزارهای شبکه و پهنای باند و از طرف دیگر نرم افزارهای آموزش و مدیریت آموزشی مناسب و بومی شده برای استفاده از محتواهای درسی است در همین راستا موارد زیر مورد توجه قرار می گیرد:

  • محتواهای درسی در فضایی مناسب با پهنای باند وسیع و شبکه ای امن در برابر تهاجمات و نفوذهای رایانه ای در اختیار قرار گیرد.
  • دسترسی های مناسبی برای ارتباط فراگیران با سامانه های آموزشی برقرار باشد و همچنین امکان پشتیبانی 24 ساعته آنان در هفت روز هفته امکان پذیر باشد.
  • نرم افزارهای مدیریت آموزشی LMS و نرم افزارهای مدیریت محتواهای آموزشی LCMS بایستی تهیه شوند و سپس فضای فیزیکی و نرم افزار کتابخانه دیجیتالی مناسب برای ذخیره سازی محتواهای درسی آماده شود.
  • استانداردهای محتواهای درسی تعریف شده و شیوه های آموزشی و انتقال مطالب تعریف و اجرا شود.

آموزش یا Education :

در این مقوله لازمست که محتواهای آموزشی مناسب برای خودآموزی برمبنای طرح درس های علمی و منطبق بر تقویم آموزشی رشته ها مدون و ایجاد گردد. این امر همراه با این مساله است که تولید محتواهای انیمیشنی ، تعاملی و PBL که کار حرفه ای و تخصصی در این زمینه را طلب می نماید. در واقع این محتواهای آموزشی مهمترین اجزاء آموزش دیجیتالی هستند که توسط متخصصین و اعضای هیات علمی توانمند و آگاه به این امر با همکاری متخصصین رایانه و محتواهای آموزش الکترونیکی، تولید و عرضه می شوند.

مرکز آموزش الکترونیک (واحد آموزش مجازی) :

این مهم در هسته ای بنام مرکز آموزش الکترونیک شکل می گیرد. به این مفهوم که با ایجاد بسترهای لازم سخت افزاری و نرم افزاری مرکزی تحت این عنوان، با نیروهای متخصص در زمینه رایانه و نرم افزارهای مرتبط با آن، که امر تولید، بروز رسانی و عرضه و مدیریت محتواهای آموزشی را با همکاری اعضای هیات علمی بر عهده می گیرند، ایجاد میگردد.

اهداف و ماموریت :

- مدیریت و برنامه ریزی درس های الکترونیکی دانشکده ها
- تولید و آماده سازی درس های الکترونیکی برای دانشجویان و دانش آموختگان
- هماهنگی با اعضای هیات علمی و دانشجویان برای تولید و عرضه دروس
- آموزش دانشجویان و اعضای هیات علمی درباره نحوه استفاده از سامانه ها و درس های الکترونیکی
- تولید محتواها و کتب الکترونیکی آموزشی در زمینه آموزش الکترونیک
- پشتیبانی نرم افزاری درس های الکترونیکی و کاربران سامانه های آموزش الکترونیکی دانشگاه